U bent hier

Yeboah lacht altijd!

Yeboah lacht altijd!

In Gemeenschapscentrum De Kriekelaar te Schaarbeek is iedereen welkom om te genieten van concerten, theater en feesten. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd voor het hele gezin. Het centrum is een draaischijf voor informatie over het leven in de stad en een ontmoetingsplaats voor iedereen die op zoek is naar gezelligheid, kunst en cultuur of een boeiende vrijetijdsbesteding. In de brede waaier van cursussen voor jong en oud, vindt iedereen zijn ding.

Op deze manier stelt dit bruisende gemeenschapscentrum (GC) zich voor op de eigen website. Dit was dus de logische afspraakplaats, gezien Yeboah daar al sinds 2017 als vrijwilligster werkt in de foyer van het GC. Ze stond dan ook al op haar werkpost – achter de toog van de foyer – toen ze me ontving met haar aanstekelijke glimlach. Of ik graag een koffie wilde …

Heel begrijpelijk dat Yeboah zeer gewaardeerd wordt door de andere medewerkers van het gemeenschapscentrum. “Yeboah lacht altijd, is zeer zelfstandig, is intelligent, is super enthousiast, is vriendelijk, is lief” zijn de omschrijvingen die ik spontaan te horen krijg. Tijdens het interview wordt ze telkens door alle voorbijgangers warm begroet.

Haar lachend karakter is nochtans niet zo evident en verdient net daarom des te meer ieders appreciatie. Yeboah kampt met enkele beperkingen. Zo stapt zij moeilijk en valt het praten en schrijven haar zwaar. Bovendien leeft ze hier gescheiden van haar Ghanese familie. Maar haar moedige ingesteldheid en trots weerhouden haar daarover te klagen.

 

Yeboah, hoe ben je hier in België terecht gekomen en uiteindelijk in De Kriekelaar?

In 2012 ben ik als jong meisje, samen met mijn vader, hier in Brussel aangekomen. Mijn moeder, broer en zus bleven in Ghana. Vader heeft hier werk gevonden. Ik werd opgevangen door een organisatie die voor mij gezocht heeft naar zinvolle activiteiten. Zo kwam ik in contact met De Kriekelaar, waar ik als vrijwilligster aan de slag kon.

 

Wat is je taak hier?

Sinds 2017 werk ik in de foyer van het GC en serveer ik tijdens de pauze koffie en thee aan de studenten, die hier cursussen komen volgen. Na de pauze doe ik het nodige [SE1] om de foyer netjes achter te laten.

Elke maandag, dinsdag en donderdag ben ik van de partij. Op die manier ontmoet ik veel mensen en kan ik het Nederlands oefenen.

 

Hoe valt Brussel mee?

Ik hou wel van Brussel, maar heb nog steeds problemen om mijn weg hier te vinden. Daarom voelde ik me gemotiveerd om Nederlands te leren.  Ik spreek ook wel een beetje Frans, maar vind dat moeilijker. Mijn moedertaal is Twi, wat door alle Ghanezen wordt gesproken, naast het Engels (de officiële taal in Ghana). Intussen maakte ik al heel wat vrienden in Brussel: Ghanezen, Brusselaars en andere Belgen.

 

Mis je het thuisfront niet?

(Yeboah antwoordt niet meteen, maar haar ogen spreken boekdelen). Deze zomer kon ik voor het eerst – na 7 jaar – op vakantie naar Ghana. Het was een blij weerzien met mijn moeder, zus en broer.  Wanneer ik echter nog eens terug zal kunnen gaan, weet ik niet. Financieel ligt dat moeilijk.

 

Hoe zie je je toekomst?

Sinds 2017 woon ik (begeleid) zelfstandig, in de buurt van De Kriekelaar. Mijn vader zie ik regelmatig en alles gaat goed met hem. Maar ik zou graag nog ander werk vinden. Momenteel is er enkel het vrijwilligerswerk in De Kriekelaar. Dat doe ik wel van harte, maar ik heb nood aan meer. Helpen in een bakkerij – bijvoorbeeld taarten maken – lijkt me wel wat.

 

Nog een laatste vraagje. Op het internet zag ik dat heel wat Ghanese voetballers de naam Yeboah dragen. Maar dat zijn allemaal mannen. Hoe kom jij dan aan die naam?

Dat zou je aan mijn vader moeten vragen (met haar breedste glimlach).

 

Yeboah, bedankt voor het interview en hopelijk komen al je wensen uit!

 

Reporter en fotograaf: Anton Bulinckx

Lees ook 

Steve is al 8 jaar vrijwilliger bij De Lork, een vzw die mensen met een beperking begeleidt.  “Ik doe dit graag, het geeft me veel voldoening met...Lees meer

verhaal

Paul Steinbrück, mede-oprichter van Pool is Cool. Een initiatief dat momenteel volledig uit vrijwilligers bestaat.

Lees meer
verhaal

Op een ongewoon warme zomerdag vallen we binnen bij De Kleppe om daar de groep terug te vinden van Cosmos en A Place to Live.We nestelen ons...Lees meer

verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers