U bent hier

Ga eens bij een ander kijken

Kijkstages om kennis te maken met het werk van een ander

Hoe wat waarom? 

Wat? 

Met onze "Kijkstages" willen we medewerkers binnen Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel aanmoedigen om in elkaars werkveld een kijkje te nemen. We beogen een kennismaking met andere organisaties en/of sectoren d.m.v. een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Een soort meeloopstage met als doel elkaar en elkaars werking beter te leren kennen, de samenwerking te bevorderen, van mekaar te leren en zo expertise bij medewerkers te vergroten om uiteindelijk te komen tot een betere zorg.  

Vanuit het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (Kenniscentrum WWZ) willen we de coördinatie van deze kijkstages opnemen. Het model is geïnspireerd op het project ‘Vreemd gaan’ ontwikkeld in Oost-Vlaanderen door Radar-Crosslink.   

Waarom? 

Wil je graag weten hoe het er op een ander écht aan toegaat? Of je kent iemand al jaren via telefoon of e-mailconversaties, maar je zou graag eens zien wat hij of zij precies doet. Dan kan je er eens gaan kijken en op de werkvloer mee lopen. 

Een ‘kijkstage’ biedt de mogelijkheid voor medewerkers om een kijkje te nemen binnen organisaties uit een andere sector om daarna nog gerichter en beter samen te werken. Je weet beter dan voorheen hoe het er op de andere dienst aan toe gaat. Door zelf lijfelijk aanwezig te zijn op een andere werkplek krijg je een meer beklijvende interactie met de collega's van een andere dienst of sector. Uit vorige kleinschalige experimenten weten we ook dat meelopen op de werkvloer de meest directe vorm van leren is.  

Bovendien stap jij met jouw kennis en ervaringen deze nieuwe omgeving binnen. Zo lever je van jouw kant een inbreng waarvan de ontvangende organisatie eveneens kan leren.

Na afloop neem je al deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden terug mee naar je oorspronkelijke werkomgeving en zorg je ervoor dat jouw werking hierin kan delen waardoor het leereffect maximaal wordt verspreid.         

Concreet voor 2018 

-    2018 beschouwen we als een testjaar. We focussen op de werkvloer; we beginnen klein en voorzien korte kijkstages van (maximum) 1 dag; we richten ons ruim naar alle medewerkers uit de sectoren welzijn, wonen en zorg.  

-    In maart maakten we het initiatief bekend bij potentiële deelnemende organisaties en sectoren 

-    We zetten de noodzakelijke afspraken rond beroepsgeheim, verzekeringen, … op papier.  

-    Tot 4 mei kon je op de website je vacature plaatsen via de link. Nadien ontving je een bevestigingsmail met een link naar de engagementsverklaring die we vragen te ondertekenen. Heb je dat nog niet gedaan, mag je deze nog altijd opsturen.

-    Vanaf 8 mei kon je solliciteren op de vacatures indien je zelf een vacature plaatste, de anderen konden solliciteren vanaf 22 mei.

-    Eind mei ontving je jouw match en in juni deden we nog twee matchingsrondes.

-    De concrete afspraken rond kijkstages maken jullie zelf.

-    De kijkstages kunnen plaats vinden van mei tot eind september.

-    De werking is in het Brussels Hoofdstedelijk gewest

-    Begin oktober voorzien we een evaluatie-event met ook een evaluatie en eventuele aanpassing van de formule

Contact 

Klaar De Smaele

klaar.de.smaele@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 59
Lees ook 

De sector voor Personen met een Handicap (VAPH) werkt graag samen met andere sectoren zoals kinderopvang, dienstencentra, thuislozenzorg ...

Welzijn
Zorg