U bent hier

Co-wonen

Wonen in groep

Bij co-wonen – de nieuwe Vlaamse term voor centraal wonen - woont iedereen in zijn eigen huis of appartement rond een gemeenschappelijke tuin of binnenplaats. De bewoners delen altijd een aantal ruimtes zoals een garage, een berging, een wasplaats, een fietsenstalling, een kippenhok, enzovoort. Een groep die co-woont, vormt een eigen entiteit in de buurt.

De bewoners kiezen er echt voor om in groep te wonen. Elke woongroep heeft zijn eigen dynamiek. Ervaring leert dat het in het begin vaak een beetje zoeken is, maar eens de groep zijn draai vindt, zijn het projecten met toekomst. Zeker met een groep mensen van verschillende leeftijd kan deze woonvorm lang blijven bestaan. De bewoners hebben ook op hun oude dag nog veel contacten met elkaar, wat eventuele vereenzaming tegengaat.

Er bestaan veel voorbeelden in Nederland en Denemarken, maar die zijn er ook in Brussel. De Afvaardiging voor de ontwikkeling van de Stad Brussel stimuleerde in de jaren 90 enkele collectieve aankopen. De projecten die destijds gerealiseerd werden, vallen onder de noemer co-wonen.