U bent hier

Jacky, vrijwilliger bij Recup Barattoir

Ik vond het direct een geweldige plek en van het één kwam het ander

Donderdagochtend. Een groep schoolkinderen, hun leerkracht en een groep vrijwilligers van Cultureghem zijn volop groenten en fruit aan het snijden. In plaats van dat al dat eten na de versmarkt wordt weggegooid, maken zij er een heerlijke lunch van. Na elke marktdag belandden kilo’s niet-verkochte groenten en fruit in containers. Dat is pure verspliing, en zo is het idee ontstaan. Jean-Claude - beter gekend als Jacky - zorgt nu samen met andere vrijwilligers dat die overschotten bij Collectmet terecht komen. Zondagmiddag worden het fruit en de groenten uitgedeeld aan iedereen die daar nood aan heeft.
 

"Zonde! In een tijd waar veel mensen niet eens wekelijks verse groenten en fruit kunnen kopen, is het toch te zot dat er zoveel wordt weggegooid! Ik ben gemiddeld 3 dagen per week bij het Abattoir in Anderlecht te vinden. Als zelfstandige kan ik mijn werk zelf plannen en kan ik me enkele uren per week vrijmaken voor Collectmet en Recup Barattoir bij Cultureghem. Een super dankbare taak!" 

 

"Vorig jaar werden we slachtoffer van ons eigen succes. Op het piekmoment hadden we 600 mensen die hier groenten en fruit kwamen halen. Zoveel volk ... het groeide ons op den duur boven het hoofd. Na een korte pauze vonden we een nieuwe manier om de groenten en het fruit beter te verdelen, en zo de mensen te helpen die het voedsel goed kunnen gebruiken. We organiseren ook opnieuw kookactiviteiten en bekijken hoe we al dat voedsel nuttig kunnen gebruiken. Zo kunnen we vanaf november in een buurthuis elke dinsdag en woensdag Kookmet en onze kookateliers organiseren. Ook op het Abbatoire worden heel veel activiteiten georganiseerd. Onlangs waren hier nog 450 kinderen op een dinsdag. Een dolle boel! En hulp is altijd welkom."

 

Waarom doe jij dit Jacky?
"Ik ontmoet leuke, interessante en mooie mensen en krijg waardering voor wat ik doe. En als ik dan zie hoe Recup nu loopt, dan ben ik trots. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat ik iets kan bijdragen. Er wordt geluisterd naar onze ideeën en als het kan worden ze uitgevoerd. Het is gewoon een actieve inspirerende omgeving met dito mensen. Ik leerde Cultureghem kennen via een vriendin. Ik ben toen gewoon eens mee gaan kijken wat ze doen en vond het direct een geweldige plek. En van het één kwam het ander."

 

Heb je tips voor eventuele nieuwe vrijwilligers?
"Jazeker. Zoek iets waar je hart ligt. Iets wat je graag doet, geeft energie. Het gaat niet over het aantal uren dat je er in stopt, maar over wat jij kunt doen. Dan gaat de rest vanzelf."

 

Reportage en foto: Marielle Zoon

Lees ook 

Mensen met een beperking, fysiek of mentaal, vallen vaak uit de boot. Werken met hen is geen evidentie. Maar is dit wel zo?

Lees meer
verhaal

Tandem werd opgericht door Maarten Coertjens en Mark Perera. Een van hun eerste vrijwilligers was Abdulmajid Abdulrahim. Hij zet zich nu in om...Lees meer

verhaal

19 jaar, ambassadeur van het Kaaitheatier en actief in theaterproducties. Het begon in een fanfare...

Lees meer
verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers