U bent hier
Ga eens bij een ander kijken
Hoe wat waarom?
Wat?
Met onze "Kijkstages" willen we medewerkers binnen Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel aanmoedigen om in elkaars werkveld een kijkje te nemen. We beogen een kennismaking met andere organisaties en/of sectoren d.m.v. een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Een soort meeloopstage met als doel elkaar en elkaars werking beter te leren kennen, de samenwerking te bevorderen, van mekaar te leren en zo expertise bij medewerkers te vergroten om uiteindelijk te komen tot een betere zorg.
Vanuit het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (Kenniscentrum WWZ) willen we de coördinatie van deze kijkstages opnemen. Het model is geïnspireerd op het project ‘Vreemd gaan’ ontwikkeld in Oost-Vlaanderen door Radar-Crosslink.
Waarom?
Wil je graag weten hoe het er op een ander écht aan toegaat? Of je kent iemand al jaren via telefoon of e-mailconversaties, maar je zou graag eens zien wat hij of zij precies doet. Dan kan je er eens gaan kijken en op de werkvloer mee lopen.
Een ‘kijkstage’ biedt de mogelijkheid voor medewerkers om een kijkje te nemen binnen organisaties uit een andere sector om daarna nog gerichter en beter samen te werken. Je weet beter dan voorheen hoe het er op de andere dienst aan toe gaat. Door zelf lijfelijk aanwezig te zijn op een andere werkplek krijg je een meer beklijvende interactie met de collega's van een andere dienst of sector. Uit vorige kleinschalige experimenten weten we ook dat meelopen op de werkvloer de meest directe vorm van leren is.
Bovendien stap jij met jouw kennis en ervaringen deze nieuwe omgeving binnen. Zo lever je van jouw kant een inbreng waarvan de ontvangende organisatie eveneens kan leren.
Na afloop neem je al deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden terug mee naar je oorspronkelijke werkomgeving en zorg je ervoor dat jouw werking hierin kan delen waardoor het leereffect maximaal wordt verspreid.
Concreet voor 2019
- In 2019 komt er een tweede editie. Hiervoor werken we samen met Bru-stars, het Brussels netwerk geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren.
- We focussen opnieuw op de werkvloer; we voorzien korte kijkstages van (maximum) 1 dag; we richten ons ruim naar alle medewerkers uit de sectoren welzijn, wonen en zorg.
- Nieuw is dat ook organisaties met als doelgroep kinderen en jongeren kunnen meedoen. Organisaties die met volwassenen werken zijn natuurlijk ook steeds welkom.
- Ook nieuw is dat de kijkstages toegankelijk zijn voor organisaties met een Nederlandstalige en/of Franstalige werking.
- De werking is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Vanaf maart maakten we het initiatief bekend bij potentiële deelnemende organisaties en sectoren.Tot juni kon je je vacature ingeven.
- In april lanceerden we onze nieuwe website: www.bijeenander.brussels . Daar vinden jullie alle informatie, data en documenten.
- Tot eind juni kon je solliciteren op de vacatures. Dat leverde 160 uitwisselingen op.
De sector voor Personen met een Handicap (VAPH) werkt graag samen met andere sectoren zoals kinderopvang, dienstencentra, thuislozenzorg ...