U bent hier

Hoe aansluiten?

Om je aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming moet je lid worden van een zorgkas. Dat kan je doen via jouw ziekenfonds. Je betaalt een bijdrage van €51 per jaar (of €26 als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming). De bijdrage betalen gebeurt door je aan te sluiten bij een van de zorgkassen. De verschillende ziekenfondsen hebben elk een zorgkas en daarnaast is er de Vlaamse Zorgkas van de Vlaamse overheid. Het zijn ook de zorgkassen die de tegemoetkomingen uitbetalen. Zij staan dus in voor de praktische uitvoering van de Vlaamse Sociale Bescherming en zij zijn ook de contactpersoon voor advies of inlichtingen.

Let wel! Je bent als inwoner van Brussel niet verplicht om je aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming. Je kan je aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming vanaf het jaar dat je 26 jaar wordt. Sluit je dan direct aan, dan is er geen probleem. Wil je op een later moment aansluiten? Dat kan ook, maar houd er dan wel rekening mee dat je een wachttijd van 5 jaar moet doorlopen alvorens je toegang krijgt tot een zorgbudget.

Om je aan te sluiten bij een zorgkas neem je best contact op met je ziekenfonds. Of neem je contact op met de Vlaamse Zorgkas.

De (contact)gegevens van de Vlaamse zorgkassen vind je via deze link naar de Sociale Kaart.

Wat moet ik doen als ik nog vragen heb?

Wenst u zich aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming, of zit u met specifieke vragen over uw situatie? Neem dan zeker contact op met uw mutualiteit, zij kunnen op basis van verschillende gegevens bekijken wat er allemaal mogelijk is in uw situatie en op welke andere ondersteuning u aanspraak maakt

Contact 

Sjoert Holtackers

sjoert.holtackers@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 46
Lees ook 
mensen op straat

Als je je tijdig aansluit bij de Vlaamse Sociale Bescherming dan kan je beroep doen op een systeem van zorgbudgetten en tegemoetkomingen .

Welzijn
Zorg
mensen praten

Een aantal zaken moet je zeker in overweging nemen bij je beslissing.

Welzijn
Zorg
mensen op straat

Zorgbudgetten zijn bedragen in cash geld die een zorgbehoevende kan gebruiken om de kwaliteit van zijn leven te verhogen.

Welzijn
Zorg
mensen op straat

Dit is te vergelijken met een soort van toegangsticket voor zorg- en ondersteuning.

Welzijn
Zorg
man in rolstoel

Vanaf 2019 kan je ook bij de Vlaamse Sociale Bescherming terecht voor een tegemoetkoming in de kosten van de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel...

Welzijn
Zorg